Google Ads’te Kampanya Planlaması
- 19 Ağustos 2020
- Dijital Pazarlama, Google Ads
Google Ads’te kampanya planlaması, reklamların başarısı için hayati öneme sahiptir. Google Ads ’te sağlam bir stratejiye sahip olmak her şeyi değiştirir.
Bu yazımızda kampanya planlama hakkında ve reklam bütçenizle birlikte kar elde etmek için bilmeniz gerekenleri inceleyebilirsiniz.
- Hedef Kitle
Reklam bütçeniz ne kadar olursa olsun, hedef kitlenizi bilmiyorsanız işe yaramaz. Dolayısıyla, hedef kitle belirleme ilk adımdır.
Potansiyel müşterilerinizi iki şekilde öğrenebilirsiniz:
- Pazar araştırmaları, anketler, görüşmeler vb. yollarla tüketicilerin satın alma eğilimlerini görebildiğiniz araştırmalar
- Mevcut piyasa çalışmaları gibi ikincil kaynaklardan tüketici verilerini elde ettiğiniz araştırmalar
Hedef kitlenizin ilgi alanlarını, zayıf noktalarını ve satın alma alışkanlıklarını göz önünde bulundurun. Ardından ürünlerinizi veya hizmetlerinizi yeni müşterilerin ilgisini çekecek ve bir avantaj sağlayacak şekilde nasıl hazırlayabileceğinizi düşünün.
Google Ads, birkaç kitle hedefleme yöntemi sağlar:
-Belirli bir yaş grubuna yönelik bir ürününüz varsa yaşa dayalı hedefleme en iyisidir (örneğin, öğrenci bankası hesapları)
-Yer hedefleme, reklamlarınızı, belirli bir ülke veya şehir gibi seçtiğiniz belirli coğrafi bölgelerde gösterir.
-Cinsiyet hedefleme, hamile kıyafetleri gibi cinsiyete özgü ürünler içindir.
-Cihaz türü hedefleme, hedef kitlenizin masaüstünde, tablette veya mobilde olup olmadığına, reklamınızın hangi cihazlarda gösterileceğini kontrol etmenize olanak sağlar.
-Pazar içi hedefleme, reklamlarınızı benzer ürünlerle zaten ilgilenen kişilere göstermenize olanak sağlar.
-Özel amaç, web sitenize nitelikli müşteri adayları çekebilecek anahtar kelimeler seçmeyi içerir. Dönüşümleri yönlendirmek için özel amaç kitleleri oluşturabilirsiniz.
-Yeniden pazarlama, önceki site ziyaretçilerini veya uygulama kullanıcılarını hedefler, böylece ilgi alanlarına uygun reklamlar görürler.
-Benzer kitleler, ürünleriniz ve hizmetlerinizle ilgili ilgi alanlarına sahip kullanıcıları hedef alan bir hedefleme biçimidir.
Hedef kitle belirleme kampanya planlamasının bir parçası olsa da burada bitmiyor, reklamlarınız yayınlanmaya başladıktan sonra da kitleniz ile ilgili çalışmalara devam etmelisiniz.
2. Bir Bütçe Planlayın
Teorik olarak, reklam maliyetlerinizi en aza indirmek, yeterli harcamak kadar basittir ama reklam kampanyasının planlamasında zor olabilir.
Ne kadar harcamanız gerekiyor?
Sektörünüzün %10’luk bir dönüşüm oranına sahip olduğunu (yani her dönüşüm için 10 tıklama almanız gerektiği) ve TBM’nizin (tıklama başına maliyet) 100 ₺ olduğunu varsayalım. Ayrıca TBM’niz (tıklama başına maliyet) 100 ₺ ‘dir.
Yani:
TBM X Dönüşüm İçin Gereken Tıklama Sayısı
= 100₺ X 10
= 1000
Bu nedenle, bu anahtar kelimeyi kullanarak bir dönüşüm almak için 1000 ₺ bütçe ayırmanız gerekir.
Bir Test Bütçesi ile başlayın
Bu formülle bir test bütçesi hesaplayın:
X TBM’yi test edecek anahtar kelime sayısı
Genel olarak, bir anahtar kelimenin dönüşüm alıp alamayacağını belirlemek için en az 100-200 tıklama gerekir. En az 100 tıklama alacağınızı varsayalım.
Örneğin, 10 anahtar kelimeyi 1 TL’lik bir TBM ile test edecekseniz kampanya planlamanızın test bütçesi 1.000 – 2.000 Türk lirası civarında olmalıdır.
PPC Reklam Bütçenizi Nasıl Hesaplarsınız:
Bu örneği düşünün
-Hedef – 2 haftada 100 dönüşüm
-Ortalama dönüşüm oranları – % 2 ve % 4
-Tıklama başına maliyet – 2,0 Türk lirası – 2,50 Türk lirası
-2,500 – 5,000 tıklamaya ihtiyacınız var
Bu bilgilerle aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz:
Toplam bütçe = Gerekli Tıklama Sayısı x Ortalama TBM
Bütçenizin en yüksek ve en düşük aralıkları için de hesaplayabilirsiniz.
- En yüksek trafik ihtiyacı x En yüksek ortalama TBM = En yüksek toplam bütçe
- En düşük trafik ihtiyacı x En düşük ortalama TBM = En düşük toplam bütçe
Yani:
5.000 Tıklama x 2.50 ₺ ortalama TBM = 12.500 Türk lirası
2500 Tıklama x 2,00 ₺ ortalama TBM = 5000 Türk lirası
Beklenen Gelir Nasıl Hesaplanır?
Öncelikle geçmiş verilerinize dayanarak ortalama sipariş tutarınızı öğrenmelisiniz. Bu bir müşterinin web sitesinden veya mobil uygulama üzerinden sipariş verdiğinde harcadığı ortalama tutar anlamına gelir. Şirketinizin ortalama sipariş tutarını hesaplamak için toplam geliri sipariş sayısına bölün.
Beklenen Gelir = Ortalama Sipariş Tutarı x Hedeflenen Dönüşüm Sayısı
Ortalama sipariş değerimizin 600 ₺ olduğunu hayal edin.
Beklenen Gelir = Ortalama Sipariş Tutarı x Hedeflenen Dönüşüm Sayısı
Beklenen Gelir = 600 x 100 Türk lirası = 60.000 Türk lirası
Toplamda, bize 5 bin ile 12 bin TL arasında harcayacak reklam kampanyasından 60.000 TL dönüşüm değeri bekleyebiliriz.
ROI Nasıl Hesaplanır (Yatırım Getirisi)
(Dönüşüm Değeri – Maliyet) / Maliyet x 100
ROI reklama yatırdığınızın getirisini gösterir. Kısaca amaç reklamlar için harcadığınız her 1TL için ne kazandığınızı görmektir. ROI değerleri kampanyalarınızı değerlendirmek için en çok tercih edilen temel yöntemlerden bir tanesidir.
Hesaplamalarımız şuna benzer:
Düşük ROI = (60.000 ₺- 12.500 ₺) / 12.500 ₺ x 100 = 380
Yüksek ROI = (60.000 ₺ – 5000 ₺) / 5.000 ₺ x 100 = 1100
ROI değeriniz 380 ile 1100 arasında olacaktır.
3. Doğru Anahtar Kelimeleri Seçin
Anahtar kelime seçimi, Google Ads‘te en önemli parçalarından biridir. Sizin için önemli anahtar kelimeleri bulmak için bu 3 maddeyi göz önünde tutmalısınız:Yüksek arama hacmi
-Düşük rekabet
-Kullanıcıların arama sorguları
-Bunlar reklamlarınızın daha doğru şekilde çalışmasını sağlayacaktır.
Google anahtar kelime planlayıcısı gibi araçlarla ürünleriniz ve hizmetlerinizle alakalı anahtar kelimeler belirleyebilirsiniz. Aşağıdakileri ipuçları işinizi kolaylaştırabilir:
-Şirketinizin adını veya ürün açıklamasını içeren anahtar kelimeler, düşük maliyetlere ve yüksek kalite puanlarına sahiptir. Bunlar yüksek bir tıklama oranı (TO) ve dönüşümler sağlarlar.
-Daha geniş amaçlı anahtar kelimeler marka bilinirliğinizi artırmanıza yardımcı olur. Bunlar daha sonra yeniden pazarlama stratejileriyle beslenebileceğiniz daha geniş kitleleri çeker.
-Uzun kuyruk anahtar kelimeler, belirli bir niş gruba odaklandıkları için daha az rekabet ve düşük maliyete sahiptir. Örneğin, anahtar kelime “nefes alabilen koşu çorapları satın al” küçük, odaklanmış bir tüketici grubuna odaklanmış bir anahtar kelimedir.
-Rekabetçi anahtar kelimeler daha zordur, ancak çok fazla arama hacmi elde ederler. Bu nedenle, rakiplerinize gidebilecek olan trafiği sitenize çekebileceğiniz için kampanya bütçenizin bir kısmını bu anahtar kelimeler için ayırmak iyi bir fikir olabilir.
4. Odaklanmış Reklam Grupları Oluşturun
Çok çeşitli ürünler veya hizmetler için kampanya planlarken, bunları reklam gruplarına ayırmak en iyisidir. Benzer anahtar kelimeleri gruplandırın, böylece ileriki dönemlerde farklı reklam grupları için ayrı ayrı optimizasyonlar yapabilirsiniz.
5. Farklı Reklam Metinleri Oluşturun
Kullanıcıların isteklerini göz önünde bulundurarak, yüksek dönüşümlü reklam metni oluşturmanıza yardımcı olacak altı ipucu:
I. Alakalı olun
İnsanlar aradıklarıyla ilgili sonuçlar ister. Net bilgi verdiğinizde ve arama sorgularıyla alakalı bir metin sunduğunuzda dönüşüm huninizde daha fazla müşteri adayına yol açma ihtimali yüksektir.
II. İşletmenizin değerini netleştirin
Klima tamir hizmeti sunuyorsanız, reklam metninde klima onarımı gibi anahtar kelimeler kullanın. Kampanyanız markanız, işletmeniz, ürünleriniz ve hizmetleriniz, anahtar kelimeleriniz ile bağlantılı olmalı ve potansiyel müşterilere açıkça belirtmelidir.
III. Numaraları kullanın
İnsanlar, sayılardan ve istatistiklerden hızlıca bilgi toplayabilir ve hatırlamaları daha kolaydır. “%100 para iade garantisi” veya “%35 indirim” gibi ifadeler dikkat çekecek ve etkileşimi teşvik edecektir.
IV. Harekete Geçirici Mesaj (Call To Action) ekleyin
Bu mesajlar, izleyicilerinize bir e-kitap indirmelerini, bülteninize abone olmalarını veya bir ürün satın almalarını istemek gibi bir sonraki adımda ne yapmaları gerektiğini söyleyen istemlerdir.
Güçlü harekete geçirici mesajlar içeren kasıtlı açılış sayfalarıyla dönüşüm sayınızı ve oranınızı artırabilirsiniz.
V. Mesaj eşleşmesi
Arama sorgusu, reklamınızın harekete geçirici mesajları ve açılış sayfası arasında tutarlı bir mesaj olursa dönüşümün gerçekleşme ihtimali artar.
VI. Odağı koru
Açılış sayfanız dönüşüm için yumuşak bir yol sunmalı, bu nedenle yalnızca bir CTA ve bir bağlantıya sahip olmalıdır. Bundan daha fazlası rahatsız edici olabilir ve kullanıcılara daha fazla gidiş yolu sağlar; bu da müşteri tarafında kafa karıştırıcı olabilir. Potansiyel müşterilerin kaçmasına sebep olabilir.
6. Rakiplerinizden Haberdar Olun
Rakiplerinizi iyi bir şekilde araştırmanız ve size ne öğretebileceklerini anlamanız gerekir.
Rakip analizi sırasında dikkat edilecek hususlar:
Rakip Anahtar Kelimeler
Rekabete baktığınızda, pazar alanınız için hangi anahtar kelimelerin işe yaradığını ve hangi anahtar kelimelerin işe yaramadığını anlarsınız. Rakibinizin anahtar kelime performansının dikkatlice analiz edilmesiyle, hedeflenecek yeni anahtar kelimeler keşfedebilirsiniz.
Gösterim Payı
Gösterim payı, reklamınızın aldığı gösterim sayısını, alabileceği tahmini maksimum sayıya bölünerek ölçer.
En yüksek performanslı anahtar kelimelerinizin tıklama başı maliyetlerini artırarak, gösterim oranınızı daha üst seviyelere çıkarabilirsiniz.
Rakiplerinizi Düzenli Olarak İnceleyin
Rakip analizi yapmak için birçok araç mevcut. Bu araçları, anahtar kelimeler, tüketiciler ve pazar eğilimleriyle ilgili verileri analiz etmek için kullanabilirsiniz.
Rekabetin ne durumda olduğunu düzenli olarak kontrol etme alışkanlığı haline getirerek reklamlarınızı geliştirebilecek önemli bilgiler edinebilirsiniz.
İşinizi İnternette Büyütmek İçin Bizimle İletişime Geçin!